My Blog

November 2019: tentoonstelling heiligdom St. Gerlach/ Houthem

Wordt het ooit werkelijkheid: “Vrede verbindt over grenzen”?

 

In het heiligdom St.Gerlach  is een tentoonstelling ingericht, die een parallel trekt tussen de vlucht van Josef, Maria en Jezus uit Egypte met de actuele situatie van het vluchtelingenprobleem rond de Middellandse Zee. Deze tentoonstelling bestaat uit kerstkribben van pastoor van Oss, schilderijen van Eugène Hennekens, quilten van Lisette Pooters en foto’s van Hay Herben.

Het verhaal van de vlucht naar Egypte uit het leven van Jezus herhaalt zich telkens weer. Schepen met vluchtelingen varen heden ten dage over zee op zoek naar een veilige haven. Maar de mensen die vrede zoeken zijn nergens welkom. Verdraagzaamheid, vrijheid en vrede zijn woorden en gedachten die meer dan ooit negatief in beeld komen. Overvolle vluchtelingenkampen vormen een grote tegenstelling ten opzichte van de gedachte vrede op aarde voor alle mensen van goede wil. Wanneer wordt vrede op aarde werkelijkheid wat betreft verdraagzaamheid en vrijheid?

Uit de bijbel is ons bekend dat koning Herodes – toen hij vernam, dat er in zijn land een Joodse Messias was geboren – opdracht gaf in Bethlehem en omgeving alle jongetjes van twee jaar en jonger om het leven te brengen. Op aanwijzing van een engel in een droom vluchtten Jozef en Maria hals over kop met hun Kind naar Egypte. Het blijkt dat dit verhaal steeds weer herhaald wordt.

Op 3 oktober werd aan het 10-jarig bestaan van de stichting Kinderen bidden voor oorlogskinderen aandacht besteed. Helaas zijn er vele kinderen over de hele wereld en vooral rond de Middellandse zee die nu geconfronteerd worden met de ellende van oorlog, onderdrukking, geen vrede en geen vrijheid. Zullen zij ooit meemaken dat ze Kerstmis rond de kerststal kunnen vieren?

U bent van harte welkom vanaf 6 december 2019 t/m 1 januari 2020 tijdens de openingsuren maandag t/m zaterdag 10.00 t/m 16.00 u, zondag vanaf 10.30 u. Beide kerstdagen bent u welkom van 12.00 -14.30 u, Nieuwjaarsdag van 13.30-16.00 u. Er is geen entree. Een bijdrage voor de instandhouding van het heiligdom is altijd welkom!

MENU